Příběh whisky Corston & William se vlastně začal psát tak nějak sám v roce 2009, kdy jsem poprvé navštívil Skotsko a projel asi 15 palíren. Díky koncentraci jsme tenkrát zamířili do Speyside, kde je jich asi 60. Whisky jsem tenkrát pil, ale neměl jsem nijak vyhraněný vkus ani chutě, ale věděl jsem, že za tím mokem je dlouhá historie a skotové jsou na tento nápoj velice hrdí.
Palírny mě učarovaly. Možná to je marketing, možná opravdu národní hrdost, každopádně vidět tradiční výrobu, nasát tu vůni i atmosféru, slyšet ty příběhy o historii jednotlivých palíren, vidět a zažít tu úctu k zákazníkovi při exkurzích a v návštěvnických centrech…to vše ve mně zanechalo nesmazatelný dojem.
Již cestou domů se mi hlavou začala honit myšlenka…proč něco takového nezkusit u nás v Čechách…? Dát do toho ten elán, český fortel a srdce, udělat kvalitní produkt vlastníma rukama. Všichni okolo si sice ťukali na hlavu a mysleli si něco o bláznovi, jenže…developeřinu dělám od roku 1999 a když jsem začínal, neuměl jsem přečíst ani projektovou dokumentaci. Všechno je výzva.
Dnes je rok 2023. Cesta byla tedy poměrně dlouhá a trvalo to než myšlenka byla přetavena ve skutečnost.